Vochtigsheidsbeheersing

Voor uw instrument is het heel belangrijk dat het niet te droog en niet te vochtig staat. Door teveel droogte gaat het hout krimpen en scheuren, door teveel vocht gaan alle metalen onderdelen roesten. In beide gevallen zijn de gevolgen groot: kostbare reparaties, en soms onherstelbare schade.

Droogte komt ’s winters voor (december-maart)

Teveel vocht komt ’s zomers voor (juni-september)

De plaatsing van uw instrument is heel belangrijk: niet pal naast of op een warmtebron, liefst niet in direct zonlicht.

Voor alle voorwerpen die hieronder besproken worden, zoals hygrometers, hydroceels, luchtbevochtigers en alle accessoires daartoe zoals vulzakken, en filters etc. kunt u bij ons terecht. De beste kwaliteit voor een billijke prijs!

Het begint met de aanschaf van een goede haarhygrometer. Daarop ziet u of het te droog of te vochtig is. Hang deze vlakbij de piano of vleugel. (niet boven een radiator, niet in direct zonlicht.) Staat deze op de juiste waarde, dan kan er niets gebeuren. Voor een piano of vleugel is rond de 60% ideaal, met als ondergrens 50% en als bovengrens 80%.  De hygrometer moet eens per jaar geijkt worden. (dat doen wij kosteloos)

Wat te doen als het te droog is: (dus onder de 50%, instrumenten van voor 1950: onder 60%)

Piano: u kunt dan de hydroceel vullen. Laat de hydroceel minstens anderhalf uur in het water staan, (na 45 min. omkeren) en droog hem even af voordat u hem in de piano legt. Vul de hydroceel één keer in de maand; bij vorst twee keer in de maand. Plaats ter controle de hygrometer in de piano en kijk of het minimum van 50% resp. 60% wordt gehaald. Mocht u dit niet halen dan is een tweede hydroceel een oplossing, of u kunt ter ondersteuning  een paar grote potten water onderin de piano zetten. (formaat ‘weckpot’) Zet in de potten een krant die u oprolt met de rug op de bodem. De krant minstens 20 cm. boven de rand van de pot laten uitsteken. Vul de potten, en maak de krant goed nat. Eens in de week bijvullen, en de krant één keer per maand verversen.

Is het buiten de piano droger dan 40%, of heeft u een vleugel, dan is een luchtbevochtiger de oplossing. Ook als u een houten vloer heeft, of antieke meubelen die tegen de droogte beschermd moeten worden, dan kunt u de aanschaf van zo’n apparaat overwegen. Wist u dat u vatbaarder bent voor virussen als uw huis te droog is? De zeer droge lucht ’s winters doet ook uw luchtwegen geen goed. De luchtbevochtiger houdt uw hele huiskamer automatisch op de goede vochtigheid, en als u een piano heeft, hoeft u weinig meer te doen aan bevochtiging in het instrument. Wij leveren luchtbevochtigers van diverse formaten in diverse prijsklassen.

’s Zomers kan het nogal eens te vochtig zijn. Zorg dan voor goede ventilatie, en zet desnoods de piano dan even open. Een in het voorjaar uitgedroogde hydroceel neemt ook vocht op! Als het 90% of nog vochtiger is, kan een ontvochtigingsapparaat uitkomst bieden.  Zeer compact, in de piano of vleugel te monteren en niet duur.

Tenslotte: ieder instrument is anders en ieders huis en stookgedrag is anders. Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd bellen voor een persoonlijk advies op maat. Dat kost u niets, en uw instrument vaart er wel bij.